Cikk: Miért pont a Trónok Harca? 10+1 ok

Csak, mert! Húzz megnézni!

Hellobello!

Fúhaaaaaa, az első cikk a blogon. Ennek is eljött az ideje... Szinte csoda. Nos, igen, nem szokásom nagyon elmélkedni vagy hasonlók, mert annyi vélemény, ahány ember, de azért... Azért én is belekezdek és egyre több várható...

A mai téma, hogy miért néznek az emberek Trónok harcát? Mi miatt érdemes, vagy mit mutat be. Én is néztem, nézem, úgyhogy igyekszem nem elfogult lenni és reális okokat felsorolni...
Még hogy nem elfogult...

1. Fantasy

Én legalábbis ezt tenném legfontosabb pontnak. A mostani generációk, emberek preferálják a nem-valóság világokat, hiszen kiszakadhatnak szürke napjaikból. Nem kell a munkájukkal, iskolájukkal, családi problémájukkal foglalkozni, hanem egy-egy órára egy teljesen más világba csöppenek bele.

Itt azért meg kell említenem, hogy ez sem akármilyen fantasy. Nem hemzseg a vámpírok, angyalok, és démonok szálaktól, ami a mostani fiatal generáció sorait bővíti. Hanem itt "Tolkienesebb" világ mutatkozik meg, noha nem annyira elrugaszkodottabb. Ez egy könnyű fantasy (Hasonló a történelmi vagy kortárs típus, de képzelt világban játszódik. A mi világunkhoz (jelen vagy történelmi) nagyon hasonló a történet háttere. Főleg akkor jellemző, ha az író szabad kezet szeretne a mű írásában úgy, hogy a realitások ne kössék meg a történetvezetést. Így például írható olyan középkori témához hasonló történet, amelynek nincs valós helyszíne vagy a történelmi alapja. Ezenfelül némileg felrúghatók a fizika törvényei is, például mágia használattal vagy csodatétellel) és pont ezzel is nyerte meg azt a réteget magának, aki szereti az elmélkedős dolgokat, hiszen van egy fajta történelme, amin alapszik. Plusz mivel hasonló a valósághoz, megint egy csoportot tudott magáévá tenni. Nem kell a fantasy műfaj imádni hozzá, hogy nézhesse az ember.

2. Váratlanság

Talán ez a legnagyobb pontja, ami miatt az embereket alig lehet a képernyőtől elszakítani. Eléggé nehéz előre megjósolni, hogy mi a fenét is akarnak benne a karakterek, hova is fog kilyukadni az egész. Kevés utalás van, hogy tényleg mi fog történni.

És pont ez az, hogy az emberek találgathatják, teóriákat készíthetnek, hogy mi is lesz. Nem kell aggódni, bőven akad is teória... Néha olyan is...(Szarkazmus a láthatáron)

És itt most lehet sorolni, hogy ez, meg az, meg amaz sorozat is olyan csavarokkal van teli. Higgyétek el, ebben tényleg olyanok vannak, amitől a hajadat tépnéd legszívesebben. Mert itt aztán lehet jó vagy rossz a karakter, de érdemes nem szeretni őket, mert meghalnak.

3. Rengeteg karakter

Főszereplő? Ugyan már, kérlek! Minek az?
Ez az első olyan történet, amit eddig olvastam, láttam, aminél azt kell, hogy mondjam, nem tudnám meghatározni, hogy ki is a fő-fő-főszereplő. Jó, persze, azóta már a nagy fanatikusok összeraktak egy statisztikát, mi szerint Tyrionnak van a legtöbb köze a többiekhez...

Annyi szál van, annyi fajta jellem, hogy a kis ártatlantól a pszichopatáig lehet sorolni. Biztos lesz egy, aki közelebb fog állni a szívedhez. Mondjuk, azt hozzá kell tennem, hogy pozitív hősökben nem éppen teng túl a sorozat.
 • Gonoszok? Nem éppen hősökkel van teli eme csodálatos mű. Milyen költői... Minden karakternek van egy sajátossága, de hősökről nem éppen beszélhetnénk. Persze, ott van Jon satöbbi, satöbbi... De mégis csak egy Joffrey, Ramsay az, amitől a hajunkat téptük, hogy ilyen nem létezik. Rengeteg karakterben található jó és rossz vonás egyaránt. Tyrion esete például, aki semmiképp nem mondható gonosznak, hiszen Daeneryst segíti, de jónak sem, hiszen apját elintézte.
 • Erős nők. Női karakterekben az elején nem nagyon fogott meg a mű, én kimondottan nem voltam oda Daenerysért, de valljuk be, hogy itt nem éppen plázapicsákkal, hisztis kölkökkel találkozunk. Cersei, a gondoskodó anya, hatalom éhes királyné. Daenerys az elején egy semmis kis Targaryen, aki végre a hatodik évadban felnőtt feladatához. Margaery, aki rendkívül jól keveri a lapokat, vagy neki kedves nagyanyja: Olenna, és még lehetne sorolni!
4. CGI, smink és design

Úramisten! Emlékeztek, mikor a Hobbitban Smaug egy csoda volt? Na hát, az a Hobbit költségvetése, de itt! Ilyen gyönyörű rajzolást még életemben nem láttam, ahogy ezt a hármat megalkották. Természetesen a Mások is érdemelnek itt szavakat, mert nekik is jó külsejük, meg a zöld láng és még lehetne sorolni. Mert igen is odatették magukat a rajzolók.
 • Design: rendkívül jól hozza a saját korát. Én kimondottan szeretem a ruházatot, főképp amit Cersei visel, azok a hosszú ujjú ruhák... De helyszínekben is, mint a Fal, vagy Királyvár. 
5. Vér

Az van. Jó, nem egy horror szinten, de nem is kisgyerekeknek készítették ezt a sorozatot. Voltak részek, ahol direkt ráfókuszáltak az ilyen pillanatokra, kiemelve a karakter utolsó pillanatait. Pl.: Ötödik évad vége (nem spoiler lesz), amikor szinte a közönséget szívatták már, annyira folyt annak a szereplőnek a vére! Direkt hatalmas, pofátlan katarzist okozva, hogy utána 10 hónapig keseregjen szegény néző, hogy mi is történt.
 • Itt megemlíteném az egzotikus halálokat is, mint alpontot. Mert minek a fegyver? Ha egyszerűen elég a fémet a fejére olvasztani, esetleg a falba nyomni, úgy hogy összetörjön a koponyája, vagy a szemét kinyomni puszta kézzel és úgy összeroppantani a fejét, esetleg valami mérgezés? Sokkal jobban hangzanak, nem?
 • Kínzás. Ugyan már, miért halnának csak úgy meg a karakterek? Egyáltalán meghalnak? Ott van Theon, aki szerintem jobban járt volna, ha megölték volna... De hát Ramsay nem a kegyes emberek közé tartozik. Csak bírd végig nézni!
6. Erotika

Ugyan, a mostani filmekben, sorozatokban egyre többet lehet látni pikáns, fűszeres jeleneteket, amik itt sem maradnak el, sőt egyre inkább emelik ki az idő haladtával. Nem vetve meg a vérfertőzést sem, ahogy azonos nemű aktus jelenetek, utalások is megtörténnek. Persze, ha valaki nincs oda az ilyenekért, akkor valószínűleg nagyon nehezen fogja végig nézni, ha egyáltalán belekezd.

7. Nagyszerű színészí alakítások

Lena Headey? Szerintem elég őt megemlítenem, mert Cerseit zseniálisan hozza. Egy igazi hatalom éhes, gyermekeit védő gonoszt alakít, de mikor végig vonul a városban, vagy ahogy lassan, de kezd megkattanni... Le a kalappal. Mert egyszerre tudod sajnálni, szeretni és teljes szívedből gyűlölni is... De persze ott van, Sean Bean, Peter Dinklage, Iwan Rheon, Alfie Allen, Jack Gleeson, Aidan Gillen, Johnatan Pryce, akiket nem lehet kihagyni a listából. Noha, emellett vannak nem nagyot alakítók, akik viszont néha tudnak idegtépőek lenni, mikor végig egy arccal reagálnak, pedig szomorúnak, vagy boldognak kéne lennie. Erre a fapofa!
 • Itt megemlítem, hogy azért nem éppen csúnya színészekről/színésznőkről beszélünk... EZ eléggé egy ízlések és pofonok téma, úgyhogy aki látta az el tudja dönteni, aki meg nem... Nézzenek egy színészgárdát, hogy mi tetszik meg nekik.
  Nők: Natalie Dormer, Sophie Turner, Rose Leslie, Nathalie Emmanuel, Emilia Clark, és stb.
  Férfi: Kit Harington, Jason Momoa, Iwan Rheon, Nikolaj Coster-Waldau, Richard Madden, Finn Jones, és sorolhatnám...
8. Harc és ütemezés

Ugyan az elején nem volt annyi említésre méltó, de ahogy az egész sorozat vége felé kanyarodunk, úgy egyre több és egyre jobb. Hatodik évadban például a Bolton és Stark csata lenyűgöző. Folyamatosan pörgő, jól koreografált. Figyelni kellett, hogy ki, mikor, hol és mit szúr le, hogy nehogy lemaradjunk, emellett a lovakat beletudták vinni. Mondjuk amennyi állat ebben meghalt...

Egyfolytában pörög a cselekmény. Néha-néha előfordul ugyan egy-egy kitöltő rész, de mégis azt kell, hogy mondjam, nem érdemes kihagyni egy részt sem, mert biztos történik benne valami, mivel annyira sok szál van.

9. Humor

 Erről sem kell megfeledkezni, hiszen bármennyire is komoly, véres, harcos egy mű, azért tudnak belerakni egy párat. Például, ahogy Tyrion bohóckodik Varys-szal, vagy Cersei és Margaery csípős kis pörölyködése.  Garantáltan nem bírjuk ki egy kis mosolygás nélkül.

10. Szerelem?

Hát erre a sorozatra nem éppen jellemző. Persze, hébe-hóba található, de valljuk be, nem az a szerelmi törekvés, amit elvárunk. Mindegyik mögött meglapul valami, vagy az egyik fél, vagy a másik. Tiszta szeretet... Ritkaság számba megy.

+1. Winter is coming!

Szerintem ehhez nem kell mit hozzáfűznöm.

Még mindig itt ülsz? És nem nézed már?

Hát ennyi lett volna. Természetesen ezek is ki tudják váltani az ellenszenvet, úgyhogy én nem erőltetem senkire.  Ez is csak az én véleményem, amit elvileg próbáltam nem elfogultan írni, de gyakorlatilag nem sikerült...

Ízlések és pofonok!

Köszönöm a figyelmet! :)

2 megjegyzés:

 1. Nem néztem a sorozatot eddig és valahogy mos se került közelebb a szívemhez :D De amúgy jó cikk lett, csak én nekem nem ez jön be

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Eva!
   Hát ízléstől függ, attól még köszönöm, hogy elolvastad :)

   Törlés