Cikk: All right reserved, avagy a koppintások

Hellobello!

Biztosan beteg lettem, vagy valami, hogy egy újabb cikkel jöttem.  Régen történeteimmel árasztottam el az oldalt, most meg... Úgy érzem,  hogy egy kevés szót kell ejtenem a dologról, magam miatt is, meg hátha hatok azokra, akik ezt teszik, noha ez csalfa, vak remény. Általában ezek a cikkek azokhoz jut el, akik nincsenek benne, a többihez sajnálatos módon nem...
Na, mindegy. Attól én még kifejtem a véleményemet.

A mai témánk: koppintások, ötletlopások. 
 
Miért is ezt a témát ragadtam meg? Nos, egyrészt régebben már találkoztam ezzel, de lanyhult, viszont tegnap reggel erre kellett felkelnem, hogy egy kedves blogger írt,  hogy a kért olvasnivalóim között van egy ötlet tolvaj, úgyhogy azt bonyolítottam le, de utána jöttek az apró kis lopások, amikor egy-két jellegzetes dologba futottam, végül este pedig a saját szerkesztésemet használta fel valaki bármilyen forrás nélkül...

Őszinte leszek. Rohadtul utálom,  ha valaki más munkáját lopja el. És most ne hozzuk ide a sulit! Mert az máshova tartozik. Egyrészt pillanatnyi a dolog, nem nagyon üt latba, másrészt viszont ki nem nézte már a másik dolgozatát azon az egy-néhány emberen kívül,  akik képtelenek csalni?  Hmm, mindenki, vagy majdnem mindenki próbálkozott már!  És ezt itt le is zárom, mert ez nem tartozik ide.

Jöjjön azon oldala, melynek köze van a blogger világhoz. 
Nehezen hiszem el, hogy vannak ilyen fantáziátlan emberek?! Mégis miért csinálják? Mert az ő ötletük nem jó,  nem felkapott, nem sikeres ezért nesze, elveszem másét,  akiét falják az olvasók? Hát megbocsáss, de te gusztustalan vagy! Milyen érték van benne? Nem a sajátod, akkor mire vagy büszke?  Mert én úgy vagyok vele, hogy ha rossz is, de akkor is az enyém.  Elmondhatom róla,  hogy az enyém, legalább próbálkoztam. De valaki! Valaki erre se veszi a fáradtságot! Miért?  Valaki adjon legalább egy 10 indokos listát,  hogy megértsem, miért kell ezt csinálni?  Egyrészt,  csak magadat süllyeszted a mostani világba,  még inkább nem fognak megbecsülni, másrészt belegondoltál már valaha, hogy az író/írónő hogyan is éli ezt meg? Mert én tombolnék, levadásznám az illetőt, és addig nem hagynám békén, míg vissza nem von mindent. Milyen jogon lopsz? Mégis milyen?
Úgy gondolom, hogy felőlem írhatsz az almák szeleteléséről, vagy a csigák közösüléséről is, csak valami olyanról,  ami a te fejedből pattant ki. Lehet az szar, abszurd, tök mindegy, de a tied, a te ötleted,  a te munkád!  Nem jobb a gondolat?
És amúgy is, ahány ember, annyi ízlés,  biztos vagyok benne, hogy lesz egy csoport, akit érdekelne az alma szeletelés, a csigaszaporodás. 
De ne lopj!  Semmit sem összességében, úgyhogy írást, ötletet se! Mert le fogsz bukni! Olyan nincs, hogy ne buknál le, egyszer biztosan, de véged lesz és te húzod a rövidebbet, mert az olvasóid sem fognak melléd állni,  ha kiderül,  hogy ki csalt. És utána nem egy ember, hanem sokaknak leszel áldozata,  mert nagyon nehezen tűri meg akárki is.
És azzal, hogy az írás stílust megváltoztatod, attól még ugyanúgy megtetted. Ez azoknak is szól,  akik egy elemet vesznek el, mint például a Marvel körben megjelent Assassin's Creed pengék. Nagyon menő,  meg minden, de egy írónő vezette be,  de ő elmondta, hogy crossovert ír,  erre érdekes módon a tudatlan bloggerek beviszik az írásaikba, csak ez akkor nagyon gáz,  ha úgy jön le a történetükből, hogy a rejtett penge Marvel találmány.  Na, most megsúgom: nem, nem és NEM! Rohadtul nem! Semmi közük egymáshoz, csak egy írónő élénk fantáziája rakta össze! 
És ez csak egy példa.  Egyetlen egy! Mert valakik már annyira cselesek, hogy átfogalmazzák, de mégis megbuknak ott, hogy rengeteg hasonló elemet vesznek át és az azonos érdeklődésű olvasók egyszer belebukkannak, hogy "jééé, mintha ezt már olvastam volna."
Miért nem lehet saját ötlet?  Miért nem? Olyannyira fáj,  hogy képtelen vagy kitalálni?  Na látod,  hogy nem.
Hírnév?  Ohhh neked a blogger hírnév jelent valamit? Szerinted fogja azt ismerni ezen a közösségen kívül valaki? Nem valószínű. 
Menő dolog írni?  Most takarodj el a klaviatúra elől! De most! Először is és ezt nem tudom elégszer mondani, hogy MAGUNK MIATT ÍRJUNK! Ha szeretjük,  csináljuk, viszont saját kútfőből, mert általában akik ilyenre vetemednek, azok nem maguk miatt írnak. 
Persze, ahány ember, annyi ötlet,  miért ne lehetne kettő azonos? Oh, ez ritka mint a fehér holló,  és nem hiszem, hogy ugyanolyan karakterekben gondolkodnának és hasonlók. Úgyhogy ez a pont sem.
Vagyis engem még mindig semmi nem győzött meg, hogy miért kell ezt csinálni!

És akkor a fekete leves, érzem,  hogy ez sokaknak nem fog tetszeni, de nagyon nem, hiszen a Csontváros és a Végzet ereklyéi könyvek kedves írónője lesz megemlítve, alias Cassandra Clare. Mert sokan imádják azok a könyveket, amiket sajnos én is elolvastam, de mintha az agyamat megerőszakolták volna vele, olyan volt az a hat könyv.
A birtokomba úgy jutott, hogy osztály karácsonyon lévő húzóm jó ötletnek találta. Hát elolvastam az elsőt, amiről a véleményem a nem rossz, semmi extra mércét ütötte meg. Jött a második, az első borzalom, majd a harmadik, amire azt mondtam, hogy de jó,  vége.  És összességében én lezártam egy 10/5-ös véleménnyel.  Majd jött a negyedik, az első halál, amit keservesen, de végig rágtam, és ha már belekezdtem, be is fejezem. Nagyon ritka esetben rakok én félre könyvet,  mert annyira szar volt. Az ötödik a dupla halál és ha az még nem lenne elég,  akkor egy "nesze bazdmeg" stílusban még meg is tapossák a szegény olvasót,  aki remegve veszi kézbe a hatodik könyvet,  az utolsót. Végig olvastam becsületemre legyen mondva, de... A hatodik már szót sem érdemel.  Egyrészt,  borzalmas történet,  a mellékszereplők jobban érdekelnek,  mint a főszereplők. Az angyal vs. démon szál egy életre megutáltatta velem ezeket a lényeket és nyálas,  de nagyon. Hat kötet Clary és Jace szenvedés... Könyörgöm... oldalak százait lehetne kihúzni a felesleges szóáradat miatt!
De, hogy miért is jött ide Clare, mert aki nem tudná,  éppen perben van, a kedves írónő.  Hogy miért, mert koppintott.  Bizony ám!  Nem is keveset! Aki olvasta a Kenyon történeteket az jól tudja miért.  Egy szép kis könyv megtelt a hasonló elemekkel, és persze Kenyon issza meg ennek a levét,  mert az előbb megjelent könyveiből utólag lesz film, mint Clare-nek. Cassandra az isten körülbelül,  miközben nem csinált mást, mint egy eddig meglevő történetet átgyúrt. Na, mennyire lesz kínos,  ha elveszti a pert? Noha neki nem ez az első,  mégis a mostani tinédzser korszak szinte már szentélyt állít neki. És miért? És MIÉRT??? (További információkért itt lehet olvasni)
Úgyhogy mindig, mindenki megbukik ilyen téren.  Jobb most, kis közösségben, míg aztán ország,  világ szeme láttára húzod le a rolót.

És megint visszatértünk az elejére,  egyáltalán miért szükséges ez? Írj,  a receptekről, tat unalmas napjaidról  vagy felőlem a Pisai ferde torony dőlés szögéről is, de a SAJÁTOD legyen! Légy büszke rá,  hogy a tied, nem pedig lappangjon benned a tudat, hogy másé...
A hideg ráz az ilyentől, de igazán! 
És ahogy írom ezt, eszembe jutott, hogy az én sztorimat is lopták egyszer, noha az csak kezdemény volt, egy ritka fellángolás, de egy hétre rá,  már egy másik hasonló blog is megjelent, bár a mostani napokra el is tűnt,  noha az írónő tovább folytatta, csak kicsit az eleje volt hasonló... Kicsit... ha csak kicsit lett volna...
Na és ezt miért meséltem el? Hogy ha tudjuk, hogy lopják a történetünket, akkor állítsuk meg, merjünk felszólalni! Én nem tettem, mert balhét nem akartam, de most addig kutatnék utána,  míg meg nem találnám.
A mi ötletünk,  miénk!  Akkor másnak milyen joga van rá, hogy átvegye, minden beleegyezés nélkül? Merjünk felszólalni, állítsuk meg az ilyet, mert magunkról van szó,  a saját munkánkról, az írásunkban lévő lényünkről! Mi vagyunk benne!
Először is aki ezt meglépte remélem,  hogy magába néz, és abba is hagyja. Lehet tudatos volt, vagy nem is, de akkor is tisztában vagyunk vele, és ezt abba kell hagynunk, mert nincs mire büszkének lennünk,  csak tolvajok vagyunk,  akikben annyi sem volt, hogy saját ötletet találjanak ki. Hagyjátok abba, mert mi pedig meg fogunk találni benneteket!

És a fekete lyuk az egészben, mert egy fanfiction író papol itt nektek? Nos, jah! Igen, itt van egy kisebb buktató, csak hát az ilyet nem lehet csak úgy lopni, ugyebár... Általában, aki ilyet ír, az feltűntetni, hogy fanfiction, nem? Mert én ezt az ipart űzöm, tiszteletet adok a készítőknek, és megpróbálok az ő történetükből újat kihozni, de megjelölve őket! Mert, hogy bevédjem kissé a tolvajainkat, általában ez tudat alatt szokott működni, ilyen a rejtett penge esete is, hogy megtetszett, de nem direkt (remélem) vettük át az elemet. Csak azért mégis csak gondolkodjunk el benne,vagy jelöljük meg a szegény írót (most a rejtett penge esetétől tekintsünk el... Egy elem, az még nem éppen koppintás, csak inkább khm kuncogni való, ahogy ilyenekbe bukkan az ember egyre többször). Mert persze nincs 7 milliárd fajta szőke, kék szemű, naiv lány, úgyhogy azért ennek is van határa, de pontosan értjük, hogy mit is értünk koppintás alatt, így nem kell szőrszálhasogatónak sem lenni. És ha már lopunk, akkor újat hozzunk ki belőle, mint a fanfictionok esete, mert hát ott éppen újat akarunk mutatni, nem?

A hideg futkos a hátamon, hogy mostanában az ilyenek elszaporodtak, nagyon sajnálatos módon, mert csak maguk szegénységi bizonyítványát írják meg ezzel... És rendkívül sajnálom azokat, akik ennek áldozatául estek. Üzenem nekik, hogy kitartást, keressék meg az illetőt, beszéljék le vele, ha lehet... Sajnos, bloggerek között ezt nem nagyon lehet jogi útra vinni, pedig hogy megtenném egyes esetekben! De mélységesen szégyelljék magukat azok, akik ilyenre merészkedtek! Irigység, hírnév, és isten tudja mi miatt... Nem ér ennyit, csak megtaposunk egy embertársunkat saját önzőségünk miatt, észre sem vesszük, hogy egy ilyennel mit vagyunk képesek indítani...

Azt hiszem, ennyi lettem volna, köszönöm a figyelmet!

Abeth

14 megjegyzés:

 1. *Taos, fütty szó és virágok dobálása agresszívan*

  VálaszTörlés
 2. Kedves blogoló!
  Mit gondolsz, a FANFICTIONjeidben mennyi koppintás van? Én tényleg viccesnek találom, hogy egy fanfic író papol itt a plágiumról meg a koppintásról...
  'Mert én ezt az ipart űzöm, tiszteletet adok a készítőknek, és megpróbálok az ő történetükből újat kihozni, de megjelölve őket!' Szerinted abból, hogy te 'megjelölöd' vagyis bepötyögöd a kis leírásba a fandomot meg a szerzőt, az nekik jelent valamit? Szerinted azzal segíted őket, hogy bevétel származik nekik belőle? Éppen, hogy megkárosítod őket az esetek nagy részében.
  A másik kérdésbe bele se megyek, ami az lenne, hogy abban mennyi eredetiség van, ha egy más által kitalált karakterről írsz, egy másik ember által kreált történetben? Remélem észreveszed az ellentmondásokat a saját cikkedben...
  Vicces ez a kis iromány azért :).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A cikk lényege nem ez volt (de ezzel egyetértek, amúgy, ezért is tettem külön pontba, nem magyarázva sokat. De szerintem a legkevesebb, ha megjelöljük őket), kedves Névtelen. Legközelebb pedig legalább egy névvel illene, mert így meg én nem tudlak komolyan venni :)

   Törlés
 3. A fanfiction írása azért mégiscsak egy kicsikét más kategória. Aki fanficet ír, annak a saját (és a fandom többi tagjának) szórakoztatása a cél, és lehet, hogy a szerzőnek nem okoz semmi jót (ahogy a névtelen hozzászóló fogalmazott), amiből hasznot húzhat, de végül is... önmagának sem, max. szerez egy kis olvasótábort, akik bátorítják az írás folytatására. Anyagi bevétele azonban abszolút nem származik belőle, és ezen van a hangsúly. A bejegyzésben említett szerző viszont egy másik szerző munkáját használta fel a műveihez, amelyekkel nyilván milliókat kaszál. Szerintem érződik a különbség.

  Nagyon sajnálatos, hogy mi zajlik, és hiába igyekszünk megtenni bármit, ez kivédhetetlen, és ez a legelkeserítőbb, a legdühítőbb az egészben.
  Egyébként, velem épp a fordítottja történt annak, amit te átéltél/átélsz. Néhány éve is blogoltam már más néven, mielőtt egy huzamosabb időre eltűntem volna, és az akkor közzé tett irományom miatt nekem rontottak, hogy az Éhezők viadalát koppintom, és az volt a legviccesebb az egészben, hogy akkor hallottam legelőször erről a filmről/könyvről. Azonnal megnéztem a filmet, megszereztem a könyvet, és egy kevéske hasonlóságot tényleg felfedeztem, holott, mikor megszületett a fejemben az ötlet, még nem is ismertem S. Collins műveit.
  Manapság egyre nehezebb egyedit alkotni, mert sokszor már úgy érezzük, mindent megírtak, amit meg lehetett.

  Btw, nagyon sajnálom, ami veled történt, és remélem, hogy megoldódnak a gondjaid.

  Üdv,
  Jolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem mondom, annyi írás van már, hogy valóban, lehetnek ugyanolyan karakterek, de szerintem mindenki érti, hogy mi is volt a cikkem lényege, még ha nem is tudtam pontosan leírni :) Köszönöm válaszod

   Törlés
 4. A Fanfiction, már nevében is kijelenti, hogy ez nem egy saját szülemény, vagy csak részben az. Ezt nem lehet a koppintás/másolás/plágium szavakkal együtt kiejteni.
  De, az előttem szólóhoz hasonlóan, szerintem nem tévedek, ha azt mondom, sokunk agyában született már olyan történet, amire azt mondhatta volna valaki, hogy "ezt már valahol olvastam".
  Ráadásul emiatt meg se merte írni a történetet, pedig lehet olyan jó lett volna, mint eddig sosem.
  Sajnos annyira sok az egyforma alapsztori, hogy kénytelenek vagyunk ezekből válogatni, elkerülhetetlen, hogy egy két jelenet, vagy személyiség hasonló legyen egy másikéhoz, viszont ez nem jelenti azt, hogy ettől még nem lehet jó a történet.
  Az, viszont, hogy konkrétan ellopják a történetet, nem csak egy karakter, nem is egy pici részletet, hanem úgy cakkumpúder az egészet, ha az már pofátlanság!
  Értem én, hogy nincs nagyon miből alapoznia, de azért ha igazán tudna, meg tudná erőltetni az agyát, hogy ahhoz a kevés hasonlósághoz, valami mást is hozzá tudjon adni, valami olyat, ami belőle származik, ezzel pedig egy újat alkotni, amire büszke lehet.
  Sajnálom, ami veled történt, de ez ellen úgyse tudsz mit tenni. Ha valaki elhatározza, hogy márpedig ő igenis lop, akkor úgyis lopni fog.
  Maximum kódokkal tudod ezt megnehezíteni.
  Kitartást a továbbiakhoz és ne add fel! :)
  Puszil: Amber,

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Amber ^^ Ez valóban így lehet, és van is

   Törlés
 5. Kedves Abeth!

  Szerkesztéseket valóban aljas saját tulajdonként feltüntetni, ebben teljes mértékben egyetértek, viszont ezt az írói munkánál már nem feltétlen így gondolom.
  Én két külön csoportra szoktam bontani az írókat. Az egyik a fanfic világ. Akik ilyen kaliberű munkákat készítenek nem tudom őket komolyan venni (ne vedd sértésnek, említetted, hogy ne is ezt csinálod). Inkább az írás kezdetének tudom tekinteni az ő munkájukat, hiszen tényleg 'másolnak'. Ez nem feltétlen rossz, nagyon sok blogger és némelyik könyvíró is így kezdte pályafutását, de az nem teljes mértékben a saját agyszüleményük. Csupán egy úgymond 'átírás', nem nagyon kell hozzá fantázia. Én legalább is így gondolom, mert van egy elég nagy alapja. Jómagam mikor elkezdtem blogolni a neon.hu-n, egy JB fanficel kezdtem és hála az akkor felkapott időnek, sikerem is volt, mégsem éreztem a sajátomnak a sztorit, akármekkora nézettsége és imádata volt.
  Nem tudom őket élvezni, semmilyen élményt nem tudnak nyújtani mert az összes teljesen ugyanaz szinte(!), csupán más karakterrel.
  Ettől függetlenül nem nézem le őket, félreértés ne essék, csak nem tudok rájuk úgy tekinteni, hogy ehhez nagy fantázia és tehetség kéne.
  A többi bloggal, könyvel kapcsolatban pedig úgy tartom, egy bizonyos szintű hasonlóság nem probléma. Ahogy kedves Jolt is írta, előfordulnak egyezések, lehet nem kis mértékben, mert az a téma ragadta meg az illetőt. Lehet valaki szereti a törpéket, valaki az alvilági lényeket és valaki pedig a sárkányokat. Akkor ne írjon róla mert előtte alkottak már egy olyan történetet? Szerintem igenis mindenki írja le a saját gondolatait, ha az sárkányokról is szól, nem fog mindenki mondjuk az Eragon könyvsorozatra gondolni vagy a Sárkányszív c. filmre.
  Ha a saját munkád látod valakinél felbukkanni, vagy egy 70-80%-ban hasonlót, teljes mértékben megértem az indulatot, de amennyiben csak részletek hasonlóak, egyáltalán nem. Mint ahogy már írták páran, elég nehéz egyedit alkotni, legyen az könyv vagy film.
  Lopással vádolni valakit nem szép és kellemetlen dolog. Illik a vád előtt érdeklődni, mégis honnan származik az ötlet, alpári stílus nélkül. Ezt azért mondom, mert sajnos voltam már tanúja annak, hogy valakit ok nélkül elég bunkó módon illettek ilyen gyanúval. Szóval azért óvatosan, nem kell egyből törlésre kényszeríteni az embert, mert lehet pusztán a véletlen műve! :) Sokan azért álnévvel blogolnak, mert nincs elég önbizalmuk, ilyen volt az egyik kedves ismerősöm, őt egyből törölte magát és évekig nem publikált semmit, mert annyira megrémült. Talán fél éve kezdett újra, tényleg oda kell figyelni, a vádakkal. Olvastam akkor mindkét sztorit. Valóban voltak hasonlóságok, de jól tudom, hogy barátnőm sose lenne képes lopni és azért látszott a saját világa benne.
  Ötletet meríteni pedig nem bűn. A kérdés csupán az, hogy mennyit, a miből már lényegtelen. Van aki az életből, vannak akik a mitológiából vagy akár filmekből. Bárhonnan lehet.

  Összességében nem tudom mennyit magyaráztam és mi is sült ki belőle, mert muszáj voltam gyorsan reagálni, de remélem érthető voltam. :) A lényeg, hogy kérdezzen rá mindenki arra, hogy mégis honnan származik az ötlet, hisz lehet sose olvasta mondjuk az Éhezők viadalát korábban és alaptalanul ne vádoljunk senkit, ha nem a komplett munkát lopta valaki (esetleg némi átírással).

  Puszi,
  Eszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Eszti! Teljesen megértelek ebben, mondjuk kissé ellenkeznék is, hogy magamat védjem, de most ez kihagyom, mert igen egy lépcsőfoknak használom a fanfictionöket, legalábbis nekem jó gyakorlásnak, viszont értem, hogy miért nem veszel komolyan engem és többi társamat :) és elfogadható.
   Persze, érdeklődjünk, ezt legikusnak tartom, én inkább arra hegyeztem ki a dolgot, hogy ha már látjuk, hogy lopják a művünket, akkor viszont szólaljunk fel, mert én bánom, hogy nem tettem, nem azért, mert olyan szenzációs ötlet volt, csak mégis bennem volt, hogy az én ötletemet vitte el.
   Összességében veled is egyetértek és barátnődet pedig biztatom, hogy nem kell félnie. Ha viszont nem lopott, álljon ki magárért! És igen a mennyiség a kérdés igazán...
   Éegközelebb azt hiszem, pontosabban megírom a gondolataimat e téren, mert itt nem sikerült, úgy látom :) Köszönöm a véleményedet

   Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy ezt írtad, mert továbbra is állítom, hogy nem loptam a regényötletemet, annak ellenére, hogy te és a kedves írónő mennyire ez ellen voltatok. És azt hiszem most kell kiállnom magamért, mert ha akkor tettem volna, amikor ez a téma a legaktuálisabb volt, akkor közösen lincseltetek volna meg jogtalanul a blogger közösséggel karöltve.
   Viszont így elvettétek a kedvem attól, hogy bárhová is feltöltsek bármit, ami az én szellemi ötletem és a sajátom. Nagyon sokáig én is féltem kitenni az internetre bármi ilyet, de mégis megtettem, mert szerettem volna építőkritikát hallani arról, hogy mi az, ami jó a történeteimben és hol kéne még fejlődnöm. Mindenesetre rettentően rosszul esett, hogy olyannal vádoltok, ami már rám nézve sértő, hiszen nem hogy most, sohasem tettem ilyet. Még csak egy cukorkát sem loptam el egy boltból sem soha.
   Ha részben nem az inspirálta volna ezt a cikket, amire én gondolok, akkor most egy helyeslő kommentet kapnál, így viszont csak ezt tudtam leírni neked.

   Törlés
  3. Köszönöm Dóra a véleményedet! Én hiszek neked, hiszek az írónőnek is, és ebbe nem szeretnék belefolyni, azt nektek kell lejátszanotok. Ez a cikk nem miattad készült, nem feléd irányult, én elhiszem, hogy egybeesés történt. Ezt azért írtam, mert a napokban többe is belefutottam, ami a tiednél súlyosabb volt, főképp mikor valóban saját munkámat láttam kinn, inkább az hozta ezt belőlem. Ez egyáltalán nem rád irányult, de ha problémád van, tudod a facebookom, ott rendezzük le :)

   Törlés
  4. Én ezt most nem azért írtam, hogy leálljak veled kötözködni, hogy "menjünk ki a hóra és játsszuk le!" Nekem többször a stílussal van a problémám, ahogy kezeltek másokat. Én normális vagyok, viszont ti úgy kezeltetek engem, mintha egy szardarab lennék a cipőtök talpán és én ezt nem tolerálom. Meg lehet ezt beszélni úgy is, mint egyenrangú felek. Lehet, hogy nekem nincs ötezer követőm és nem kapok mindig kommentet és támogatást, de hidd el, hogy ettől még nem érek kevesebbet.

   Törlés
  5. nem is ezt mondtam, sőőőt! Egyáltalán nem nézlek le, de tényleg. Egyáltalán melyik mondatomban mondtam ezt?
   Tényleg, nem sértésnek szántam semmit sem az irányodban, mint látod nekem sincs sok ezer követőm, meg semmi, úgyhogy ez egyáltalán nem ezen a síkon folyik. De írtam neked facebookon, mert ezt úgy szeretném megbeszélni veled, mint egyenrangú blogger, minthogy itt ezzel legyen teli az oldalam :) bár nekem mindegy. Tényleg nem neked szántam! Én hiszek neked, tisztellek, bízom a szavadban. Mivel nem tudom bizonyítani igazán, így mit számítok. De mint említettem, nem a te írásoddal volt gondom :)

   Törlés