Cikk: A nagy katyvasz - Kritikaíróknak nevezett valakik...

Hellobello! 
Ni-ni, egy cikk!  Inkább egy vélemény,  melyet már legalább fél éve megírtam a Jack Danielsre, de most hatalmas késztetést érzek,  hogy átírjam. Hogy miért?  Mert fáj ezt látnom. 
De első sorban,  mindenki úgy kezdjen bele ennek olvasásába, hogy az én saját véleményem, lehet, hogy nyers és sértő lesz.
Tehát a blogger kritikaírók*. (Úgy reméltem,  hogy még egyszer nem kell nekifutnom, de hát az élet nem fenékig tejfel.) 
Futottam már én is neki kritikának, úgyhogy körülbelül tudom miről beszélek,  a többi pedig észrevétel, amit látni szoktam.
Nos. Két csoportra szedem megint, illetve lesz egy plusz még a korosztályról és szubjektivitásról is...
Jó vagy rosszfajta kritikusok. Bár meg kell jegyeznem, hogy most az arányok sokkal jobbak, mint régen,  de még mindig néha fizikai fájdalmat okozott egy-egy olvasása.

1.) A jókról mit is lehetne mondani? Törekednek a minőségi munkára: átolvassák, gondolkodnak rajta, tényleg segítőszándék lakozik bennük, nem akarnak rosszat, megfelelőn tudják egymás mellé passzítani a negatívumok és pozitívumokat egyaránt, hogy mégis szegény író kisegítve, nem letargiásan olvassa a bejegyzést a blogjáról. Nem tudnék róluk sok mindent mondani, csak, hogy tényleg normálisan, rendesen foglalkoznak a kritikával.

2.) Vannak a rossz kritikaírók, annak több alcsoportja is van. Lehet készülni!  Múltkori rátában azt mondat/írtam, hogy a kritikaírók 80 százaléka tartozik ide... Hát ezt módosítanám csak 70-re, mert történtek változások, sajnos nem nagymértékben. 

 a.) Első: a leglazább, de semmit mondó... Vagyis, aki elolvassa villámgyorsan, alig figyelve a blogot. Valamit összeömleng a designról, a történetről, hogy kitöltse az üres bejegyzést és mégis el tudja mondani, hogy ő kritikus, ő "komolyan" foglalkozott a dologgal. Jah, aha, mi is pont ezt érezzük a nyálas, üres "jó-jó, überkirály, 10/9-10 és stb..." esetén? Ilyennel biztos mindenki találkozott már. Ez szokott olyan 100-500 szavas terjedelemben lenni, mert már komoly problémát tud okozni szegény kritikusnak, hogy még többet rizsázzon, ahelyett, hogy egy normális bejegyzést összeszedjen! Ohh, ti szerencsétlenek!
Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon mi vezérli, hogy ilyet írjon az illető? Azt hiszi, hogy ezzel segített? Hogy ezzel valóban kritikusnak mondhatja magát? Neeeem! Képzeljétek el, hogy nem! Maximum a pici kis hírnév jár vele, mely egy idő után el is kopik, mert a végén senkinek, ismétlem: senkinek nem lesz ilyenre szüksége!
Igaz, azt hozzátenném, hogy persze a "rendelő" baromi jól fogja érezni magát, hiszen "kurva jó" véleményt, kritikát kapott. Lehet örülni! Na és segített is valamit? Hát persze, hogy nem! Az ömlengés a bizalom növelésre tökéletes, de aztán ezt is elfelejti az író, mert semmit nem jelentett neki. Se tanács, se semmi, akkor mit vársz, mi marad meg? A nyáladzó véleményed? Azt lesheted... Maximum három napot adok, hogy emlékezni fog rá...

 b.) Második: Amikor a mi hőn szeretett kritikusunk mégis csak elolvassa a blogok egész normálisan, de utána még a porszemet is hibának véli benne. "Ott egy félreírt ékezetű á-betű? Igen, ott! Hogy mertél ilyen hibát véteni?! Ezért most meg kell halnod!" eset... Nos, páran biztos futottatok ilyenbe, noha mostanában, ahogy nézegettem az ilyen oldalakat, ezek eléggé a háttérbe szorultak, bár ennek a cikknek az újraírását egy ilyen bejegyzés generálta...
Ennek mi a célja, illetve a háttérbe szorult, utaló célja? Hogy többet ne írjon szegény pára! És nem is fog... Egy ideig biztosan. Saját magamat mondom példának, mert még mikor csak ismerkedtem a blogger-világgal, akkor kaptam egy ilyen szép kis kritika-félét. Ugyebár én inkább fanfictionokkal foglalkozom (noha, most lesz egy saját sci-fim, végre :P ) és a lány nem ismerte a filmet, ezért mindent leszólt, amibe bele lehetett kötni, még a stílusommal is kekeckedett és lezárt annyival, hogy nem tetszik, és ezért rossz... Utána napokig, hetekig nem írtam, sőt be akartam zárni az egész oldalt, olyan mélyen hatott rám. Végül páraknak köszönhetően újra talpra álltam és nagyobb lendülettel futottam neki. Hogy már pedig engem nem fog érdekelni az ilyen, amin tudok persze, javítok.
Mondjuk megértem, hogy ha nem az ízlésed a blog, akkor nehézkesen tudja csak átrágni magát az ember, nem hogy akkor még egy minőségi kritikát írjon az ember... De (és ezt most kiemelném) PONT ettől leszel jó! Pont ettől! Hogy bármennyire rossz, hogy bármennyire sablonos, pocsék, még így is össze tudsz kaparni egy olyan bejegyzést, amiben nem vérig sérted az írót és nem is halálra ömlenged üres szavakkal. Egyensúly!

 c.) A harmadik ennek az ellenkezője, amikor elolvassa a kritikaíró a blogot, viszont annyira imádta, hogy épkézláb mondatot nem tud írni a fangörcstől... Fuh. Ugyanaz vonatkozik ide, mint a b.) ponthoz, hogy akkor is tessék úgy megfogalmazni, hogy ne tűnjön olvadozásnak. Oké, nem tudsz hibát kiemelni, de akkor meg kulturáltan, visszafogottan, választékosan fogalmazd meg, hogy jó. És szerintem biztos lesz olyan rész benne, ami nem pont számodra volt megfelelő. Bár szerintem ezt a legnehezebb megírni, de aki képes, le a kalappal... És igen, találkoztam olyannal, aki képes volt, úgyhogy biztosan mindenki más is!

Itt csak akkor van igazán probléma, ha valami sablon-sztoritól vagy odáig... Bár kinek, mi a sablon és ízlések és pofonok. Értem én.

Viszont, ha valaki komolyabban akar és jól foglalkozni a kritika írásokkal, javaslom, hogy vegyen elő egy olyan blogot, amit szeret és arról írjon kritikát... Lesz benne bőven küzdelem!

 d.) És az utolsó változat, ami sejthető, hogy mi is lehet, amikor a blogger nem veszi a fáradtságot az elolvasásért... Talán a legritkább fajta, habár ilyennel is találkoztam. Esküszöm, hogy el sem olvasta, azt sem tudta, hogy miről szólt a blog, csak összerizsázott egy adag semmit a fülszövegből, majd a design, mert hogy arról sokat lehet beszélni, azzal töltötte ki a kritika többi részét. Jah és mennyi lett? Terjedelmileg kb. 300 szó... Általában ezek hajaznak az a.) pontra... 
És akkor az én kérdésem jön ide: Mi a jó istenért vagy kritikaíró?! Jah, ezt ne nevezzük annak... Ha nincs időd rá, akkor ne csináld, mert egy csiga előbb fog értelmes szavakat nyálkájával összeírni, mint te! Ha nem megy, nincs időd rá, akkor hanyagold, azért ne csináld, mert a HÍRNÉV... Nem számít semmit sem! Pár pillanat és a süllyesztőbe kerülsz, ahonnan negatív ismeretséggel nem egykönnyen fogsz kikerülni...

És még biztosan lehetne csoportosítani, de én ezekbe ütköztem eddig a legtöbbször... Már ez is sok, ha van... Miért nem lehet minőségit írni? Látogatottság és a hirtelen fellángolás (melynél még Steve és Tony között is előbb látom a szikrát...)? Nem. Nem így megy! Máris rossz hozzáállással kezdesz...

Összességében a kritikaírók 65-70 %-a a blog világban NEM a jó kritikusok közé való... (már alacsonyabb, mint régen. Még 100 év és talán csak 20 lesz...)
És most el lehet hordani melegebb tájakra, hogy mégis mit képzelek magamról, mert ti igen is időt, energiát öltök bele... Aha, aha (<- ez a véleményem). Senkit nem érdekel, hogy mennyi időt adsz a dolognak, de úgy hiszem, hogy mindenki törekedik a jobbra, nem? Nézzünk már magunkba, döntsük el, hogy melyik csoportba illünk és ha elismertük valahol magunkat, akkor pedig javítsunk... Minőségi munkát akarunk kiadni a kezünk közül, nem? Ami jelent valamit a "rendelőnek"! Amire hónapok után is emlékezni fog, hogy "na ő igen, ő jót írt, ő segített, ő vette a fáradtságot, dolgozott a kritikáért, őt javaslom bárkinek".
Lehet itt panaszkodni meg minden, de nézzünk már magunkba, legalább egy 100-as listát fel tudok sorolni, hogy ki milyen kategória,  abból kb. 20-25, akit az 1.)-be sorolnék... Csak...
Bocsánatot kérek a nyerseségemért, de úgy vélem, hogy ha nem tudunk normális, építő jellegű kritikát írni, akkor ne is csináljuk, vagy ne nyilvánosan...
Sok idő, sok gondolkodás, sok munka egy valóban remek vélemény, aki képtelen ennyit beleölni, az ne kezdjen bele, mivel igénytelen, semmit mondó, üres írást nem hiszem, hogy akarunk kiadni...
Jah, és persze még mi, rendelők érezzük magunkat megtisztelve, hogy összeraktok egy kritikát? Hát bocsánat, de ha egyszerűen borzalom az, amit annak szántál, akkor meg... Idő, idő és idő! Ha ezt csinálod, akkor vedd a fáradtságot, amúgy pedig a munkád nem jó. Lehettek felháborodva, gyűlölhettek, hogy ezt mondom, de mindenki érzi, hogy valahol, ha nem is mindenben, de igazam van.

És a kis külön pontok...

A hajam is égnek áll attól, ha egy történetes blog kritikában a 70 százalék a designrő szól. Akkor megértem, ha direkt erről kért az illető bejegyzést, de amúgy... Főképp ha nem ő csinálta. Ahány ember, annyi ízlés, de nem kell minden apró-cseprő hibát kiszedni, kihangsúlyozni, mert a TE ízlésednek nem felel meg. Ha esztétikailag kellemesen hat a szemednek és a gazdájának is, akkor hagyd már úgy. rengeteg időt áldoztak ebbe bele egyesek, úgyhogy úgy kezeld a kritikát.
Ide említem meg a design kritikát is... Ehhez a legnehezebb normálisan hozzászólnom, mivel kimondott nem szeretem az ilyet. Ismételni tudom csak magamat: ahány ember, annyi ízlés. Persze, ha semmi sem illik össze, meg szín problémák, esetleg zavaró, feltűnő, de TÉNYLEG hiba van benne, akkor érdemes megjegyezni, de... 
A traileres kritikát... Hát a fejemet a falba verném már ezektől. Régen felkapott volt, most már annyira nem, de mivel az átlag biztos, hogy rendel, így hogy van arcunk erről írni sorokat, hogy mi igen és mi nem tetszik nekünk. A készítője álmodta meg, ha ő nem kért róla kritikát, akkor hagyjuk azt úgy, ahogy van, mert csak előre vetíti a történetet, egy kis vizuális bemutató és ennyi! ENNYI!
Olyan szubjektív az ilyen. 

El is érkeztünk a következő pontunkhoz: szubjektivitás.
Nem létezik olyan kritika, ami objektív, viszont PÁRTATLANNAK kéne lennünk írás közben, vagy legalábbis becsületesnek, hogy igyekeztünk pártatlanok lenni. És szerintem ott árt a "kritikus" többet, ahol dicsér a végtelenbe. Most gondolom azt gondoljátok, hogy mekkora ellentmondást követtem el. Nem azt mondom, hogy minden szart kritizálj le, hanem csak elegánsan, szépen, nem nyersen, de mégis érthetően szükséges ez, mivel a dicséret sokszor az egoizmushoz, elbizakodottsághoz vezet, és utána már csak sértésnek vesszük hibáinkat... Sokan félnek kritikát mondani, ne tegyék! Merjük mondani, nem baj, ha rossz. Demokratikus világban élünk, el kell fogadnunk másét, természetesen ha megfelelő stílusban adják elő az írónak és előtte-utána egy kis pozitívummal is megdobják, ha nagyon kedve szegődne...

Nem akartam ezt pontnak írni, de korosztály...
Úgy hiszem, hogy az írás nincs korhoz kötve. Mert egy 12 éves is írhat baromi jól, de mégis csak az idősebb típusok érettek annyira egyes dolgokhoz. Fiatalon még olyan szűk világképpel rendelkezünk, nem tudunk mihez hasonlítani. Lehet élénk fantáziánk, de akkor sem tudunk jól megírni valószínűleg (direkt ezt említem) 18+-os jelenetet, mert nem valószínű, hogy tapasztaltuk volna... (kivételek mindig vannak).
De a fiatalabbak nem érzik annyira a felelősséget, nem érzik, hogy az írás fenn marad a neten örökre. Egyszer kikerül valami, az ott is marad, ha letöröljük, ha nem... És nem biztos, hogy évek múltán büszkék leszünk a fiatalon összeirkált "kritikáinkra".
Szerintem kell egy szint, egy érettség, ami fölött már látjuk annyira a világot, hogy érdemes legyen kritikába fogni...

Viszont, hogy ne csak negatívumokat soroljak e témában (noha sokkal könnyebb), de! Egy kritika rengeteg idő. A kritikus elolvassa a történetet, átgondolja, átnézi a blogot, majd megfelelő formában igyekezik leírni az idő, rengeteg munka és energia. Úgyhogy csak tisztelettel, kulturáltan kérjük a bejegyzést, várjuk ki a sorainkat és ne hisztizzünk feleslegesen. Persze, ha a végeredmény nem éppen egy kritikának nevezhető valami lesz, akkor már el lehet gondolkodni, hogy mi fán terem...
Nem egyszerű dolog, épp ezért buknak is el sokan rajta.

És, hogy a pofámat ne csak járassam, mert, hogy miért nem írok én egyet, szívesen írok, ha ennyire akarjátok, de elmondom, hogy szerintem mi egy kritika vázlata nagy szavakba.
 • Blog linkje és az író
 • utána a design - fejléc, sablon, modulok (a bejegyzésnek kevesebb, mint a fele legyen, mert nem ez a lényeg, hacsaknem design kritikát akarsz, de az inkább no komment kategória, trailer nem) - Minden szálka, hiba ne legyen benne, ha jó a szemnek, akkor ne vidd túlzásba a hiba keresést.
 • Történet  (bejegyzés 2/3-a legyen ez)
1.     - cselekmény (ismertesd, hogy miről szól, itt a történetbeli bakikat írhatod még le, hogyha van olyan. Emeld ki nyugodtan, hogy értse az író a problémát. Leírások, párbeszédek elemzése)
2.     - szereplők (bemutatásuk, ki milyen, miért, ha esetleg paradoxon a karakter, ami nem szokott lenni, mutasd meg miért.)             
3.      - helyesírás (párbeszédek írása, elütések, helyesírási problémák hibái, emelj ki párat, ami nagyon zavart, vagy sorold fel)
 • Talán egy összegzés (de az inkább felesleg)            
Kiemelném, ha hibát találsz benne, például helyesírás, akkor emelj ki néhányat, mutass neki linket, hol nézhet utána vagy írj neki példát te és hasonlók.
Ha a történetben baki van, meséld el neki és mond el, hogy miért nem jó, mit javítson rajta.
OK és OKOZAT (~ jó, mert.....; rossz, mert.... (Ha nem tetszik, akkor is egy összefüggő pro-kontra kritika legyen, mert tönkre vágod vele bloggert, és legyen a kettő egyensúlyban)

Terjedelem, legalább 1000 szó! 500 szóban semmit nem lehet kifejezni, vagy ha igen, akkor az elég pocsék, mert semmire nem lehet kitérni, ergo 2. kategória ! 1000 szó legalább egy jobb minőségű! Legalább! (Vannak kivételek természetesen, mert tömören is ki lehet fejteni, de mégis csak jobban átnézett blog az nem fér bele 500 szóba, legalábbis nálam...)

Utolsó kérdés, amire én is keresem a választ és ha valaki tudja a választ rá, és meg is osztja velem, akkor köszönöm. Miért akar ilyen kritikaíró lenni az illető? Hogy elismerjék? Hogy tegyen valamit a közösségért? Vagy, mert történettel nem tudott megmutatkozni, akkor ezzel igen? Vagy ezzel akar foglalkozni és a blog gyakorlás?  Talán az utolsó az, amit meg tudok érteni, de akkor se ilyen igénytelen munkákkal. Szerintem mindenki törekedik a jobbra, vagy ha nem, akkor szégyellje magát... Egyszerűen fel nem foghatom, hogy minek kell kritikusnak menni, ha ilyet adnak ki a kezükből... Vegye már a fáradtságot és írjon egy jót, hogy megbecsüljék, és sokan tiszteljék a véleményedet!
Jah és jut eszembe, ha nem tudsz időt áldozni erre és nyavalyogsz, meg rövid, nulla bejegyzést írsz maximum, akkor ne kezdj bele, el fogsz tűnni a süllyesztőbe..  
Azt hiszem ennyit erről, úgyhogy kedves bloggerek! Ha kaptok kritikát, negatív kritikát, ne foglalkozzatok igazán vele, a javítható történetbeli hibákat persze, ki kell/lehet javítani, azon érdemes, de ne engedjétek, hogy ez titeket elfordítson az írástól. Van jó és rossz blog egyaránt, ez annyira ízléstől függ, ahogy a sablonosság is, emiatt én pl. alig olvasok blogot, de valaki meg rengeteget. Ahány ember, annyi ízlés, valakinek az 1D kell, valakinek 5Sos, valakinek Marvel, de ez van, így van rendjén. Fogadjuk el más ízlését, mert attól, hogy mi leszarozzuk, attól még nem változik meg. Ő ezt, meg azt szereti, te meg emezt és amazt, ennyi. Nem kell foglalkozni vele, így puffant, máskor másképp fog.

Jut eszembe, aki nem tudja milyen kategória,  az küldjön munkát és megmondom, a kötözködős kommenteket mellőzzétek, mert egyszerűen nem érdekelnek, és nem fogok válaszolni rájuk. 

Nyers voltam? Valószínű.
Szarkasztikus? Meglehet.
Igazam volt? Döntsétek el ti.
Szükségesnek éreztem ezt a bejegyzést? Igen.
Mit szeretettem volna elérni ezzel? Fejlődést.

Ez az én véleményem volt! Köszönöm a figyelmet! Abeth

Ha legyen még hasonló bejegyzés a blog világ társadalmáról, azt jelezzétek!

(*Itt nem beszélhetünk konkrét kritikusokról, mivel az egy végzettség. Itt véleménykifejtésről van szó, aki kritika blogot vezet, az véleménykifejtős blogot vezet. A kritika csak megragadt szó.)

14 megjegyzés:

 1. Félve kezdtem bele, de ez korrekt egy bejegyzésre sikerült. Habár megfűszerezted jó pár erősebb megjegyzéssel, de van benne igazság.
  Bár én olvastam a régit is :D Sokban hasonlított rá, habár újra kéne olvasni azt is... De általában úgy szokott az ilyen lenni, hogy akikhez kéne, azokhoz sosem jut el.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oh, nem gondoltam, hogy van még olyan, aki emlékszik arra :D Nem baj, ki kellett írnom... Bár én remélem, hogy azokhoz is eljut :P Köszönöm Margarita Barns, hogy elolvastad!

   Törlés
 2. Szia, Abeth!
  Szeretném, ha megnéznéd a (félkész) kritikámat a Flegma Pingvinen. A piszkozatok közt megtalálod. ;)
  Félek, hogy én a b pontba tartozom...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Bogi! Elolvastam és van egy olyan beütésed, hiányolom a pozitívumokat, és talán egy picivel többet lehetne a történethez írni, a helyesírást meg bővíteni, kiemelni párral. Nem borzasztó, nyugalom :) Csak rakj bele pár kedves szót, hidd el, értékelni fogja (ahogy te is a helyében).

   Törlés
 3. Szia Abeth
  Facebook-on találtam rá a bejegyzésre.
  Szerintem állati jó :') Nagy igazságok vannak benne! Rettentő kevés jó, igényes és inteligens kritikusra találtam rá eddig én magam is.
  Tetszett, köszi. ×)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oh, köszönöm :D Pedig azt hittem, hogy borzalmas cikk lett... Nos igen, jó magam is nem egybe és ahogy látom az oldalakat... Nagyon sajnálatos...

   Törlés
 4. Hello!
  Mikor megláttam a bejegyzést a facebookon pörgetve mondom na ez mi lesz. Elolvastam és igaz semmi közöm a kritika íráshoz, de igazad van. Nagyon.
  Tetszett. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszett és látsz benne némi igazságot. :)

   Törlés
 5. Szia!
  El kell mondjam, hogy ez a bejegyzésed ráfér a társadalomra. Egyszer kezdtem egy kritikás (véleménymondós) blogot és határozottan a b) kategóriában voltam. Szerencse, hogy anno abbahagytam.
  Egyébként és is Facebookon találtam rá, és ahogy elolvastam a címet, már faltam is a sorjaidat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ohhh! Hát köszönöm, és neked pedig azt javaslom, ha véletlenül újra belekezdenél, hogy csak átgondoltan, figyelmesen foglalkozzál vele :)

   Törlés
 6. Szia. Nagyon tetszett az írásod. Nekem még senki sem írt kritikát a blogomról, és most zárul az első évadom. Azt szeretném kérdezni, hogy te kit tartasz jó kritika írónak??? Vagy esetleg ajánlasz e nekem valakit. Ha nem szeretnél neveket írni így nyilvánosan azt is megértem. Köszönöm a válaszodat. :). További jó munkát és sok sikert. Üdv: Andrea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Andrea!
   Köszönöm, a megértésedet. Nyilvánosan nem szándékozom, de ha írsz mailt (annabeth9825@gmail.com)-ra, vagy esetleg facebookon megkeresel, akkor örömmel válaszolok (https://www.facebook.com/profile.php?id=100011331716882 - profilom, esetleg pedig az oldalam: https://www.facebook.com/-Abeth--145315859201226/?ref=page_internal)

   Törlés
  2. Szia. Írtam e-mailt. Remélem megkaptad. :).

   Törlés
  3. Igen, igen, már ment is a válasz :)

   Törlés